Çfarë guxon të shkruhet në etiketë të verës?

0
1336

veres

Nga: Rexhep Kryeziu

Etiketa e veres eshte baze e informacionit per bleresit e veres per konsum.

Çdo shishe e veres me volum (permbajtje) me pak se 20 litra, eshte me ligj e domosdoshme te te etiketohet.

Burimi i informacionit:
1. Duhet te jete lehte e lexushme;
2. Duhet te shenohet nivelle i cilesise;
3. Duhet te shenohet prejardhja gjeografike;
4. Treguesi per mbushesin i shisheve, duhet te perfshi dhe vendin ku ndodhet. Ne rrethana te caktuara, treguesi i mbushesit te shisheve mund te jet i koduar me nje kod;
5. Permbajtja e alkoolit duhet te shenohet ne nje volumen perqind;
6. Permbajtja voluminoze e shishes;
7. Identiteti i veres. Tek vererat cilesore duhet te zevendesohet me shenimet e testimit zyrtar;
8. Duhet te shenohet qe vera ka permbajtje te sulfurit me “Sulfite”.
9. Viti i prodhimit, shenohet aj vit kur eshte bere voelja e rrushit dhe vinifikimi i tij. Kjo eshte rregull e domosdoshme e cenzuar me ligj. Veretaret duhet te kene kujdes çka shkruajne ne etiketen e veres se tyre.

Nese nuk egziston ligji i rregulluar institucional, duhet te egzistoje ligji moral i veretarit. Nese ne etiketen e veres se tyre shenohet prejardhja e variotetit te rrushit, ne ate vere nuk guxon te kete me teper se 2,5% te vere nga nje varioteti tjeter.

Sipas rregullores me ligjet EU, edhe 5% i variotetit tjeter duhet te shenohet ne etikete. Ne etikete nuk guxon te shenohet “Kuvèe” kjo shprehje franceze, nese vera vertete nuk eshte perzierje variotetesh apo nga rrushi i shume regioneve.

Si guxon te shkruhet ne nje etikte “Reserve”, “Reserva” apo “Riserva” keto etiketime per vererat e vjetra cilesore Franceze, Spanjollo-Portugeze dhe Italiane, kur vera ne te vertete nuk eshte Reserve.

Sipas kriterve ligjore por edhe morale te vertarit, kjo nuk guxon te shkruhet ne etikete, diçka qe nuk eshte e vertete.

Spjegim: – Etiketa “Reserva” permbane nje vere Spanjolle ku te pakten nje vite eshte pjekur ne fuqi lisi dhe tri vite eshte rezervuar apo predepozituar ne fuqi tjera.

“Reserva” guxon te shkruhet ne etikete, fillimisht pas 3 deri kater viteve nga viti i vjeljes se rrushit dhe vinifikimit te tij.

Perveç vererave cilesore me permbajtje 14%vol. alkool, “Restva” dhe “Gran Reserva” jane nje tregues i cilesise edhe per raki Spanjolle, te ciles ketu i referohet periudhes se magazinimit nga tri e me shume vite.

Vererat e shkruara me “Reserve” ne etikete, jane verera te ruajtuara nga kohe shume te gjata dhe konsiderohen si premium verera. Keto verera jane me prejardhje Franceze dhe me predepozitim nga 5 deri 20 e me shume vite te vjetra. Vererat “Reserva” mund te jene edhe deri 50 vite te vjetra dhe te cilesise se larte. Nga keto verera mund te jene edhe Cognac dhe Champagne.

Me rregulloren “DOC” (Dominimi i Origjines se Kontrolluar), italiane, me “Riserva” ne etikete, guxon te shkruhet vetem atehere kur vera eshte obi 5 vite e vjeter, e cilesise se larte, e vitprodhimit te rrushit me kualitet te larte dhe qe premian 14%vol. alkool.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU